De Mercator

Het zeilschip Mercator in Oostende

Boek je hotels in Oostende veilig, goedkoop en snel met BoekUwHotel.nl!

De Mercator… Hét symbool van Oostende en een ware trekpleister in de jachthaven van de Koningin der Badsteden langs de Belgische Kust. Hieronder wat meer informatie over dit prachtige in Oostende aangemeerde schip De Mercator.

Praktische info Mercator Oostende

Openingsuren Mercator Oostende

De openingsuren van het zeilschip Mercator zijn afhankelijk van de periode.
- Openingsuren Mercator Oostende van Oktober tot April: van 10u tot 12u30 en 14u tot 17u.
(Opgelet! Het zeilschip Mercator is gesloten van 27 december tot 2 januari)
- Openingsuren Mercator Oostende in Mei, Juni en September: van 10u tot 12u30 en 14u tot 17u30.
- Openingsuren Mercator Oostende in Juli en Augustus: van 10u tot 17u30.

Prijs Mercator Oostende

De toegangsprijs voor het zeilschip Mercator is best goedkoop in vergelijking met vele andere musea.

- Toegangsprijs Mercator Oostende Individueel: 4 €
- Toegangsprijs Mercator Oostende van 6 tot 12 jaar: 2 € (-6 jaar gratis)
- Toegangsprijs Mercator Oostende + 60 jaar: 3 €

Ligging Mercator Oostende

Het zeilschip Mercator is gelegen in het Mercatordok Oostende (tussen het stadhuis en het station van Oostende. Wie Oostende bezoekt neemt best de trein naar Oostende. Wie toch liever met de wagen komt neemt best even wat info mee over parkeren in Oostende.

De Geschiedenis van dit unieke Belgische zeilschip!

Het zeilschip de Mercator werd opgetuigd als barkentijn met een bruto tonnenmaat van 778,86 ton en een hulpmotor van 500 pk, de lengte over alles bedraagt 78,40 meter, de grootste breedte 11,09 meter en de diepgang 4,50 meter. Een barkentijn is een gemengd schip, de voor– of fokkemast voert razeilen, de grote mast en de bezaanmast zijn langscheeps getuigd. Razeilen zijn bevestigd aan horizontale rondhouten die men ra’s noemt Razeilen staan doorgaans dwarsscheeps maar zij kunnen georiënteerd worden naar de richting van de wind. Schoener-zeilen, worden in langscheepse richting gevoerd. Mercator werd gebouwd voor rekening van de Belgische Staat op de scheepswerf Ramage en Ferguson te Leith in Schotland.

De Mercator voerde normaal 15 zeilen met een totale oppervlakte van om en bij de 1.600 m². Door de aard van het tuig zeilde dit schip het best bij een dwarswind. Bij gunstige wind kon Mercator tot wel 13 knopen halen.

De Mercator in Oostende was in eerste instantie een opleidingsschip en bezocht onder andere de Paaseilanden in het jaar 1934. In 1936 werd de Mercator beroemd omdat het het stoffelijk overschot van Pater Damiaan mocht repatrieëren. Na de 2de wereldoorlog werd de Mercator grondig herstelt (1950).

De Mercator heeft ook naam en faam behaald in de grote Zeil koersen daar de Mercator in twee van de drie wedstrijden als eerste over de meet kwam.

in 1961 werd de Mercator uit de vaart genomen na 41 kruistochten en werd het na lang in onbruik te zijn geweest geopend als museumschip in de Oostendse haven.

De Mercator in Oostende: een nationaal monument. Meer info over Oostende vind je op volgende pagina’s:

- Weer in Oostende
- Winkelen in Oostende
- Evenementen in Oostende
- Bezienswaardigheden in Oostende
- Oud en Nieuw in Oostende

No comments yet.
No trackbacks yet.