Broelmuseum Kortrijk

Broelmuseum Kortrijk: Kunst met de K van Kortrijk!

Boek je hotels in Kortrijk makkelijk, voordelig en snel met BoekUwHotel.nl!

Het Broelmuseum Kortrijk, dat voornamelijk inzoomt op beeldende en toegepaste kunst, biedt een kunstcollectie in twee grote delen: er is de collectie Schone Kunsten en de collectie Oudheidkunde en Sierkunsten. Een belangrijke rode draad in de werken die Het Broelmuseum Kortrijk presenteert is dat de werken veelal van de hand zijn van kunstenaars die op welke manier dan ook een band hebben met Kortrijk. Natuurlijk worden niet alle stukken permanent tentoongesteld in het Broelmuseum Kortrijk. Je vindt hier immers zowel een permanente collectie als tijdelijke tentoonstellingen.

Broelmuseum Kortrijk: van de 16e tot de 21e eeuw

De permanente collectie laat vooral regionale kunst uit de 16e tot en met 19e eeuw zien, in een bijzonder passend decor in de 18e eeuwse herenwoning. In de nieuwe vleugel alsook in de museumtuin komen de hedendaagse en 20e eeuwse werken aan bod. De erg afwisselende, tijdelijke tentoonstellingen spelen gretig in op de interessante relatie en actieve interactie tussen oudere, historische werken en meer actuele uitingen van kunst. In de Franse stijlinterieurs van het Broelmuseum kan je permanent de schilderijen bewonderen van de Kortrijkse meesters uit de 16de tot en met de 19de eeuw. Vooral de tentoonstelling Roelandt Savery speelt een grote rol net als topschilders zoals Karel Van Mander, Kerstiaen De Keuninck,… Bij de landschaps-en genreschilders zul je in het Broelmuseum Kortrijk de werken terugvinden van Jean Baptiste De Jonghe, Evariste Carpentier, Emmanuel Viérin en andere… Aangezien in de 19de eeuw het vooral de Kortrijkse dierenschilders waren die domineerden, kunnen zij zeker niet aan de collectie van het Broelmuseum Kortrijk ontbreken. Namen als Louis Robbe, Edward Woutermaertens, Joos Vincent De Vos en Louis Pierre Verwee kom je dan ook geregeld tegen.

Broelmuseum Kortrijk: de nieuwe vleugel

In de nieuwe vleugel presenteert het Broelmuseum Kortrijk tijdelijke tentoonstellingen, afgewisseld met beeldende en toegepaste kunst uit de 20ste en 21ste eeuw. Hierin hebben we het over namen als Emmanuel Viérin, Albert Saverys, Victor Verougstraete, etc. Uit de late 20ste eeuw hebben we het dan voornamelijk over de werken van Marcel Notebaert, Jose Vermeersch, Octave Landuyt, Marc Stockman, Joris Ghekiere, Johan Tahon, Clark Clarysse, Nick Ervinck, Dorine Clement, enz

Praktische info Broelmuseum Kortrijk

Broelmuseum Kortrijk: openingsuren

Open: di – vr : 10u-12 u | 14u-17u
Zaterdag, zon- en feestdagen: 11u-17u
Gesloten: maandag

Broelmuseum Kortrijk: tickets

  • € 3 individueel toegangsticket
  • € 2 groepsticket (vanaf 15 personen), 55+
  • € 1 voor 13 tot 26-jarigen
  • gratis voor kinderen tot en met 12 jaar en elke 1ste zondag van de maand
  • gratis voor houders ICOM, Vlaamse Museum Vereniging, lerarenkaart, Vrienden van de Musea Kortrijk
  • € 8 / € 6 voor combiticket drie Kortrijkse musea
  • de luistergids (NL, FR, E of D) is inbegrepen in het toegangsticket
  • € 55 voor rondleiding met gids

Broelmuseum Kortrijk: wegbeschrijving

broelmuseum in kortrijkOpenbaar vervoer: Het Broelmuseum Kortrijk is bijzonder eenvoudig bereikbaar met het openbaar vervoer: je vindt een een bushalte aan de Broelkaai vlak voor het museum. Het Broelmuseum Kortrijk ligt eveneens op wandelafstand (10 min) van de Grote Markt en van het treinstation van Kortrijk. Tip voor wie met het openbaar vervoer het Broelmuseum Kortrijk bezoekt: treinreizigers die een geldig treinticket kunnen voorleggen aan de museumbalie krijgen €1 korting op het gangbare tarief.

Bereikbaar met de wagen: Het Broelmuseum Kortrijk Met een eenvoudige routeplanner vind je makkelijk de weg naar het Broelmuseum. Je vindt er kortparkeerplaatsen (maximaal 2u) vlak voor de ingang van het museum. Gratis langparkeren kan op parking Dam op amper 5 minuutjes stappen.

Bereikbaar met de fiets: Er zijn handige fietsparkeerplaatsen voorzien aan het Broelmuseum Kortrijk. Het is altijd een aanrader om een bezoek aan het Broelmuseum Kortrijk te koppelen met een verblijf in een van de hotels in Kortrijk, kijk eens voor aanbiedingen voor een weekendje in Kortrijk!

Meer info over Kortrijk:

- Bezienswaardigheden in Kortrijk
- Evenementen in Kortrijk
- Winkelen in Kortrijk
- Musea in Kortrijk
- Parkeren in Kortrijk

No comments yet.
No trackbacks yet.