Musea in Kortrijk

Musea in Kortrijk: een kort overzichtje

Boek je hotels in Kortrijk makkelijk, voordelig en snel met BoekUwHotel.nl!

Hieronder bieden wij u een overzichtje van een 5-tal belangrijke stedelijke musea in Kortrijk. Veel leesplezier!

Enkele belangrijke musea in Kortrijk

Musea in Kortrijk 1: Kortrijk 1302

Dit interactief en multimediaal museum laat het ganse verhaal van de Guldensporenslag zien, een veldslag die op 11 juli 1302 op de Groeningekouter bij Kortrijk werd uitgevochten tussen de Vlamingen en het Franse leger. Je kunt hier maliënkolders, zwaarden en “goedendags” aanraken, je leert de hoofdrolspelers van het conflict kennen en ziet ze in levende lijve bezig en je kunt het verloop van de hele veldslag volgen op een prachtige en groot uitgevallen maquette. Voor wie nog meer wil, is er de boeiende film over de traditievorming rond 11 juli, de Vlaamse Feestdag. Een van die niet te missen musea in Kortrijk!

Musea in Kortrijk 2: Vlasmuseum

Het Vlasmuseum laat de evolutie zien van de vlasteelt in Vlaanderen, aan de hand van 26 taferelen. Op flatscreens krijg je meer te horen en zien over de verschillende stadia van het vlas en komen de traditionele, ambachtelijke vlasbewerkingen tot leven. In de tweede vleugel zie je een overzichtje van de uit vlas vervaardigde goederen zoals linnen, kant en damast. Je leert bij over het Kortrijkse damast en het gebruik van kant en sierlinnen in het dagelijkse leven. Een van de meest aparte musea in Kortrijk.

Musea in Kortrijk 3: Broelmuseum

Als er één rode draad te bespeuren valt in de werken die Het Broelmuseum Kortrijk, een van de meest prestigieuze musea in Kortrijk, presenteert, dan is het dat ze voornamelijk afkomstig zijn van kunstenaars die een band hebben met Kortrijk. Je vindt hier zowel een permanente collectie als tijdelijke tentoonstellingen (bijvoorbeeld de momenteel lopende tentoonstelling Roelandt Savery). De permanente collectie laat vooral regionale kunst uit de 16e tot en met 19e eeuw zien, in een bijzonder passend decor in de 18e eeuwse herenwoning. In de nieuwe vleugel alsook in de museumtuin komen de hedendaagse en 20e eeuwse werken aan bod. De erg afwisselende, tijdelijke tentoonstellingen spelen gretig in op de interessante relatie en actieve interactie tussen oudere, historische werken en meer actuele uitingen van kunst.

Musea in Kortrijk 4: Bakkerijmuseum

Het molen- en bakkerijmuseum in Vannestes Molen in Marke laat je in 4 fasen de verschillende aspecten van het bakkersvak kennen: de bakkerij, de banketbakkerij, de afdeling biscuit en chocolaterie en de ijsbereiding. Vannestes Molen is een stenen molen daterend uit het midden van de 19e eeuw. In de Molen werd niet enkel graan gemalen maar haalde men eveneens olie uit lijnzaad. Een van de weinige musea in Kortrijk om duimen en vingers letterlijk bij af te likken.

Musea in Kortrijk 5: Begijnhofmuseum

Het Begijnhofmuseum schetst een intrigerend beeld van de het doen en laten van de begijntjes. Thans helaas tijdelijk gesloten wegens renovatie.

Wie zijn bezoek aan een van de musea in Kortrijk wil koppelen aan een heus verblijf in de stad, doet er goed aan eens de aanbiedingen voor hotels in Kortrijk te bekijken.

Meer info over Kortrijk:

- Bezienswaardigheden in Kortrijk
- Evenementen in Kortrijk
- Parkeren in Kortrijk
- Kortrijk Xpo
- Winkelen in Kortrijk
- Hotels in Kortrijk

No comments yet.
No trackbacks yet.