Reservaat Zwin Knokke

Bezoek het prachtige “Zwin” in Knokke-Heist!

Boek je hotels in Knokke goedkoop en snel met BoekUwHotel.nl!

Wandel je graag? Vogelliefhebber? Fietser?

Het Zwin Knokke is een begrip in België. Nochtans heeft het Zwin verschillende betekenissen. Vraag aan een inwoner van knokke wat het Zwin is en je krijgt met zekerheid het volgende antwoord. ‘t Zwin Knokke begint waar de bebouwing op de zeedijk stopt en loopt via de duinen door tot de Nederlandse grens en ook de achterliggende polders tot aan de Hazegrasstraat behoren tot het Zwin. Dit is inderdaad het van oudsher historische Zwin Knokke. Stel dezelfde vraag aan een vogelliefhebber en dan is ‘t Zwin Knokke het vogelreservaat, een klein stukje uniek Vlaanderen dat deel is van het zwingebied. Een fervente wandelaar zal dan weer ‘t Zwin Knokke prijzen als de uitgestrekte duinenrij tot aan Cadzand, wat een prachtig wandelgebied is, en men makkelijk een volledige dag kan wandelen.

Eén ding is zeker ‘t Zwin Knokke is een mooie natuurgebied om even te vertoeven. Als wandelaar of fietser is dit een prachtig en heel rustig gebied in het anders altijd bruisende Knokke-Heist. ‘t Zwin van Knokke is het einde van de Belgische Kust en de oude toegang tot de Zee vanuit de stad Brugge. Het kanaal Brugge-Sluis beter bekend als de Damse Vaart is daar nog altijd het bewijs van, jammergenoeg is er geen connectie meer met de zee en stopt de Damse Vaart in het Nederlandse stadje Sluis. Als je een weekend in Knokke doorbrengt moet je zeker even tot in Sluis fietsen of rijden. Dit kleine toeristisch stadje staat bekend om te shoppen of een pannekoek te eten bij een lekker kopje koffie. Sluis is altijd een leuke uitstap.

Hoe het Zwin in Knokke best bezoeken?

Wandelend of Fietsend

Wie een weekend Knokke plant en even rustig wil genieten te voet of per fiets (of te paard! Aanrader!), kiest best voor een wandeling door het duinengebied dat aansluit op het Zwin Knokke. Je wandeling start ofwel aan het einde van de bebouwing op de dijk of als je het nog iets mooier wenst halverwege de Bronlaan. Wandel het duinengebied van het ‘t Zwin Knokke binnen en dompel je volledig onder in rust en stilte met het zeegewoel op de achtergrond. Je wandelt best niet direct richting zee, hou parrellel aan voor ongeveer 1.5 kilometer dan zie je wel een schuin oplopend pad naar boven de duinentop en kom je uit op het in de volkstaal gekende ” ‘t Keun “. Dit is een bronzend kunstwerk van een konijn dat op de laaste punt van de Zeedijk uitkijkt over het ganse Zwin Knokke. Een favoriet plaatsje voor een mooie foto aan de Belgische Kust.

Het Vogelreservaat

Als vogelliefhebber kan je in ‘t Zwin Knokke zeker en vast niet missen. Het vogelreservaat van het ‘t Zwin Knokke is welbekend mede dankzij de vele ooievaars die hier jaarlijks nesten. Het eigenlijke Zwin is het overstromingsgebied dat bij hoogtij telkens weer overspoelt wordt door het zoute zeewater en zo een unieke fauna en flora in Vlaanderen creërt. ‘t Zwin Knokke is dan ook het speelterrein van heel wat verschillende soorten watervogels, die je niet aantreft in de rest van Vlaanderen. Met een gids kan je het Zwin Knokke bezoeken en rondwandelen in het overstromingsgebied en zien hoe en waar de vogels nesten in hun natuurlijke biotoop. Echt een bezoekje waard tijdens een weekend Knokke.

Locatie: Graaf Léon Lippensdreef 8
Prijs: Volwassenen (12-60) 5,20€ / kinderen, 3,20€
Wanneer:

9u – 17.30u (van Pasen tot 30 september)
9u – 16.30u (van 1 oktober tot Pasen)
Tijdens Belgische schoolvakanties: alle dagen open.
Buiten Belgische schoolvakanties: open van dinsdag tot en met zondag.
Maandag gesloten, behalve tijdens Belgische schoolvakanties en op feestdagen.

Te fiets in de Zwinregio

De volledige Zwinregio is een prachtig en uitgestrekt gebied om te gaan fietsen. ‘t Zwin Knokke is slechts een klein onderdeel van de zwinregio dat zich uitstrekt van Knokke tot Brugge, langs Sluis en Cadzand. Het polderlandschap van de Zwinregio met z’n vele dijken uit vroegere jaren zijn sinds jaar en dag een trekpleister voor fietsers en wandelaars en rustzoekers. Aarzel dus zeker niet en zoek enkele leuke fietsroutes zwinregio als je een weekendje Knokke plant.

Overnachten in Knokke dichtbij ‘t Zwin Knokke

Wie graag dichtbij het Zwin in een hotelletje in Knokke, zijn er 3 hotels in Knokke die hier perfect voor in aanmerking komen:
Charme hotel in Knokke: Golfhotel Zoute
Goedkoop hotel in Knokke: Pavillon du Zoute
Hotel in Knokke met weekendaanbiedingen: Hotel St.-Pol
Deze 3 hotels in Knokke zijn gelegen in het echte Zoute en liggen op slechts een paar honderd meter van het duinengebied en het vogelreservaat.

‘t Zwin Knokke: Altijd rustig maar ook heel interessant!

Meer info over Knokke:

- Evenementen in Knokke
- Activiteiten in Knokke
- Parkeren in Knokke
- Trein naar Knokke
- Winkelen in Knokke

No comments yet.
No trackbacks yet.