Hospitaalmuseum Brugge

Hospitaalmuseum Brugge: aanrader!

hospitaalmuseum bruggeIn de Brugse binnenstad werden twee middeleeuwse hospitaalgebouwen, het Sint-Janshospitaal en de Onze-Lieve-Vrouw ter Potterie, omgevormd tot musea. Samen vormen zij het Hospitaalmuseum Brugge. Het Sint-Janshospitaal heeft een geschiedenis van maar liefst acht eeuwen en was de plek waar religieuzen pelgrims, reizigers en zieken verzorgden. In de middeleeuwse ziekenzalen en de kerk van het Hospitaalmuseum maakt de bezoeker kennis met de geschiedenis van het hospitaal, dat bovendien indrukwekkende collectie archiefstukken, kunstwerken, toegepaste kunst en medische instrumenten heeft verworven. Het museum bezit tevens zes werken van Hans Memling. Het Hospitaalmuseum is simpelweg een must in Brugge! Het Hospitaalmuseum behoort tot de oudste nog bestaande middeleeuwse ziekenhuizen in Europa.  In de zestiende eeuw voegde men nog een zusterklooster toe aan dit complex. De ruimte die nu als Kunst-, Congres- en onthaalcentrum in gebruik zijn dateren uit de negentiende eeuw. Het complex heeft tot 1976 als ziekenhuis dienst gedaan.

Hospitaalmuseum > Oud Sint-Janshospitaal

Wat: Deel van het Hospitaalmuseum met ruime collectie gebruiksvoorwerpen, meubilair, schilderijen, beeldhouwwerken en allerlei toegepaste kunsten, in een gebouw van meer dan 800 (!) jaar oud. Een apotheek met kruidentuinen en naslagwerken over geneeskunde maken de collectie af. Het Hospitaalmuseum Brugge is een van de meest fascinerende musea in de stad. Het Memlingmuseum, eveneens onderdeel van het Hospitaalmuseum Brugge, is wereldberoemd om de meesterwerken van één van de bekendste onder de Vlaamse Primitieven: Hans Memling, dé publiekslieveling van bezoekers aan musea in Brugge.
Waar: Mariastraat 38, 8000 Brugge
Toegangsprijzen: volwassenen € 8 /// jongeren (6-25j) € 1 /// kinderen (<6j) en scholen (6-18j) gratis.

Hospitaalmuseum > O-L-V ter Potterie

Wat: Tweede helft van het Hospitaalmuseum, historisch hospitaalcomplex uit de 13e tot 17e eeuw, met ruime collectie gebruiksvoorwerpen, schilderijen, beelden en meubilair, van gotiek tot barok. Ook de indrukwekkende zilverschat is zeker de wandeling naar het “stillere Brugge” waard. Hoewel het deel uitmaakt van het Hospitaalmuseum is het een van de minder bekende musea in Brugge.
Waar: Potterierei 79, 8000 Brugge
Toegangsprijzen: volwassenen € 4 /// jongeren (6-25j) € 1

Andere musea dan het Hospitaalmuseum Brugge:

Groeningemuseum
Gruuthusemuseum
Memlingmuseum
Frietmuseum
Lumina Domestica
Historium (NIEUW!)
Diamantmuseum
Museum Gallery Expo Salvador Dali
Chocolademuseum Choco-Story

Andere info over Brugge:

- Bezienswaardigheden in Brugge
- Evenementen in Brugge
- Hotels in Brugge
- Winkelen in Brugge
- Attracties in Brugge
- Citytrip Brugge

No comments yet.
No trackbacks yet.