Tentoonstellingen in Antwerpen

De leukste tentoonstellingen in Antwerpen

Boek je hotels in Antwerpen makkelijk, goedkoop en snel met BoekUwHotel.nl!

Voor een overzicht van alle tentoonstellingen in Antwerpen, bezoek deze pagina. Wij geven je alvast een voorsmaakje van enkele van de meest interessante tijdelijke of permanente tentoonstellingen in Antwerpen:

Meesterwerken in het MAS – Tentoonstellingen in Antwerpen
Museum Maagdenhuis – Tentoonstellingen in Antwerpen
Fototentoonstelling Lieven Nollet – Tentoonstellingen in Antwerpen
Frieda van Dun – Weg naar Beweging – Tentoonstellingen in Antwerpen
Diederik Boyen – Search for Identity – Tentoonstellingen in Antwerpen
75 jaar Boekenbeurs – Tentoonstellingen in Antwerpen
A Rua – Straatkunst – Tentoonstellingen in Antwerpen
Palazzo Rubens – Tentoonstellingen in Antwerpen
____________________________________________________________________

Meesterwerken in het MAS - Tentoonstellingen in Antwerpen

Bezoek vanaf de opening van het MAS op 17 mei 2011 de eerste tijdelijke tentoonstelling: ‘Meesterwerken in het MAS. Vijf eeuwen beeld in Antwerpen’. De tentoonstelling toont aan hoe in de zestiende en zeventiende eeuw Antwerpen een wereldcentrum van beeldcultuur was. Tot op vandaag is de visuele en meer bepaald beeldende kunst uit de Scheldestad internationaal toonaangevend. Oorspronkelijk…
Praktische info: Van 17 mei 2011 tot 31 december 2012 in het MAS (Museum Aan de Stroom), Bonapartedok, Antwerpen

____________________________________________________________________

Museum Maagdenhuis - Tentoonstellingen in Antwerpen

‘Maegdeckens’ In het Maagdenhuismuseum kan je de kunstcollectie van ocmw Antwerpen bewonderen. Het museum was vroeger een weeshuis voor meisjes. Voor weesmeisjes werd toen het woord ‘maegdeckens’ gebruikt. Vandaar de naam ‘Maagdenhuismuseum’. De collectie bevindt zich in een architecturaal interessant gebouw uit de 16e-17e eeuw waarbij vooral de voorgevel en de fraaie binnenkoer de aandacht…
Praktische info: alle dagen geopend, Museum Maagdenhuis – Antwerpen

____________________________________________________________________

Lieven Nollet – Tentoonstellingen in Antwerpen

Nu eens toont de fotograaf hen in hun dagelijkse cel of omgeving, dan weer focust hij op hun gelaat. Details zijn van een onmisbaar belang in zijn werk en verlenen het een grote gevoeligheid waarbij de fotograaf de ziel van deze mensen uitdrukt en vastlegt.
Opvallend is dat Nollet vaak de grens opzoekt tussen expressie en onherkenbaarheid; iets wat te maken heeft met het feit dat hij aanvankelijk de geïnterneerden niet herkenbaar moest weergeven.
‘Wanneer men het onzichtbare wil begrijpen, moet men zo diep mogelijk indringen in het zichtbare.’

Waar: “Geen schuld, wel straf”, Lieven Nollet, in Galerie De Zwarte Panter, Hoogstraat 70, Antwerpen
Wanneer: van 30 oktober tot 24 december, donderdag tot zondag van 13.30 tot 18 uur.
Website: www.dezwartepanter.com

____________________________________________________________________

Frieda Van Dun – Tentoonstellingen in Antwerpen

Een abstract universum van kleur, kracht, toets en beweging, dat is wat Frieda Van Dun ons in de tentoonstelling en het gelijknamige boek ‘De weg naar beweging’ toont. Van punt en lijn tot vlak en zo tot ruimte in het werk, waarbij de vormen, en hun innerlijke en inherent daarmee verbonden elementen, de onderlinge verbanden tonen en weergeven. Zo abstract dat de beweging, het beeld concreet (gelezen) wordt/verwordt — opmerkelijk is dat Frieda Van Dun aan haar schilderijen en/of drogenaaldetsen vaak zeer concrete titels geeft: we lezen ‘Wintermorgen’, ‘De verleiding 1′, ‘Fabrieken’, ‘Stadsgezichten’, enzovoort. Alsof het concreet geven van een tafereel en de ‘abstracte’ taal van verf en kleur niets anders kunnen dan samenvallen.

Waar: “De weg naar beweging”, Frieda Van Dun, Galerie De Zwarte Panter, Hoogstraat 70, Antwerpen
Wanneer: van 30 oktober tot 24 december, donderdag tot zondag van 13.30 tot 18 uur.
Website: www.dezwartepanter.com

____________________________________________________________________

Diederik Boyen – Tentoonstellingen in Antwerpen

Hij wordt meer dan eens een nieuwe Borremans genoemd, en dat is terecht. Het werk van Diederik Boyen is intrigerend door het sobere kleurenpalet, de intensiteit van de schijnbare eenvoud van zijn onderwerpen en de verborgen symboliek die zich onderhuids in de werken nestelt. Het werk van Boyen kleeft op het netvlies en dwingt de kijker tot verstild nadenken. De titels geven een aanzet om de interne dialoog tussen kijker en object aan te vatten. Boyen geeft richting door vragen te stellen, maar laat het aan de individuele toeschouwer om de antwoorden in te vullen. Citaat: “Met afschuw en verbijstering kijk ik naar onze soort, onze omgangsvormen en meer specifiek het ontsporen daarvan. Wat drijft mensen om systematisch te catalogiseren en te ontmenselijken in hun zoektocht naar een eigen identiteit?” (Diederik Boyen)
Praktische info: Diederik Boyen, Search for Identity, in Galerie Ludwig Trossaert, Museumstraat 29, Antwerpen, van 4 tot 26 november, woensdag tot zaterdag van 14 tot 18 uur. Op feestdagen gesloten.

___________________________________________________________________

75 jaar Boekenbeurs - Tentoonstellingen in Antwerpen

Van maandag 31 oktober tot vrijdag 11 november 2011 is het naar jaarlijkse gewoonte weer tijd voor heel wat literatuur! Antwerp Expo wordt weer het mekka van alles wat met boeken te maken heeft: Spannende boeken, kinder- en jeugdboeken, wetenschap, strips, kookboeken, reisgidsen, kunst, … Omdat de Boekenbeurs Antwerpen dit jaar aan haar 75ste editie toe is, zijn er de hele Boekenbeurs lang feestelijke activiteiten.

____________________________________________________________________

A Rua - Tentoonstellingen in Antwerpen

De tentoonstelling A Rua (De straat) omvat werk van 28 kunstenaars wier leven en oeuvre nauw gerelateerd is aan de stad Rio de Janeiro. De tentoonstelling focust op de ontwikkeling van deze kunstscene gedurende de laatste vier decennia, met werk uit de late jaren 60 en begin jaren 70 — de anni mirabiles van het globale conceptualisme, waarin de Braziliaanse kunst een vooraanstaande rol speelde — enerzijds en de hedendaagse bewegingen anderzijds. Naast deze geografische en historische invalshoek belicht A Rua de notie van de straat, meer bepaald de rol en de positie van de straat in de hedendaagse kunstproductie in Rio in al zijn variaties. Deelnemende kunstenaars zijn: Alexandre Vogler, Anna Bella Geiger, Anna Maria Maiolino, Antonio Manuel, Arthur Omar, Cildo Meireles, Dias & Riedweg, Ernesto Neto, Evandro Teixeira, Gabriel & Tiago Primo, Guga Ferraz, Helio Oiticica, Ivens Machado, Joana Traub Csekö, Jorge Mario Jauregui, Laura Lima, Lygia Clark, Lygia Pape, Lucia Laguna, Marcio Botner, Miguel Rio Branco, Paula Trope, Ricardo Basbaum, Ronald Duarte, Rosana Palazyan, Simone Michelin, Waltercio Caldas.
Praktische info: A Rua (De straat), van 7 oktober tot 22 januari 2012 in het M HKA, Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, Leuvenstraat 32, Antwerpen, dinsdag tot zondag van 10 tot 18 uur, donderdag 11-21 uur; zaterdag 24 en zaterdag 31 december tot 16 uur. Gesloten op maandag en zondag 25 december, zondag 1 januari 201.

____________________________________________________________________

Palazzo Rubens – Tentoonstellingen in Antwerpen

Van 10 september tot 11 december belicht het Rubenshuis een vrij onbekend facet van Peter Paul Rubens. In de tentoonstelling ‘Palazzo Rubens. De meester als architect’ ontdekt de bezoeker de kunstschilder als begenadigd architect en kenner van Italiaanse architectuur. Het Rubenshuis pakt uit met waardevolle architectuurboeken uit de bibliotheek van Rubens en met topwerken van Michelangelo, Van Dyck, Jordaens, Giulio Romano en van Rubens zelf. Het Hermitage in Sint-Petersburg, het Musée du Louvre in Parijs, het Museo del Prado in Madrid en het British Museum in Londen geven topstukken voor de tentoonstelling in bruikleen.
Praktische info: Palazzo Rubens. De meester als architect, van 10 september tot 11 december in het Rubenshuis, Wapper, Antwerpen.

____________________________________________________________________

Meer info over Antwerpen:

• Hotels in Antwerpen
Musea in Antwerpen
Shoppen in Antwerpen
Evenementen in Antwerpen
Weer in Antwerpen
Bezienswaardigheden in Antwerpen
Kaart Antwerpen

No comments yet.
No trackbacks yet.