Antwerpen Centraal is een ‘Monument’ met grote M

Boek je hotels in Antwerpen makkelijk, voordelig en snel, met BoekUwHotel.nl!

Antwerpen Centraal in de volksmond ook de Middenstatie en ook wel Spoorwegkathedraal genoemd is zonder meer het bekendste en ook mooiste station van België. Het station kent z’n begin in de schoot van de spoorweggeschiedenis van Europa. Zoals u wel weet is België de voortrekker geweest in de geschiedenis met de start van de bouw van de eerste spoorlijn op het Europese vasteland in 1830, de spoorlijn Mechelen – Brussel. Antwerpen Centraal of het toendertijd eerste station Borgerhout genoemd was het eindpunt van de spoorlijn Mechelen-Antwerpen, het verlengde van de eerste spoorlijn, Mechelen-Brussel. Dit eerste station was opgetrokken in hout en werd geopend in 1836. In 1854 werd Antwerpen Centraal een eerste maal herbouwd ditmaal in steen. In 1873 werd het een kopstation, wat betekent dat er geen treinen meer door het station rijden (dit wegens de toen al heel drukke stad).

Het huidige gebouw van Antwerpen Centraal

Het huidige station Antwerpen Centraal werd gebouwd in de jaren 1895 – 1905. Het gebouw bestaat uit 2 delen. Een stalen perronoverkapping en een stenen stationsgebouw. Het eerste werd ontworpen tussen 1895 en 1899. De overkapping is 43 meter hoog, 186 meter lang en 66 meter breed, goed voor 10 kopsporen. Waarom zo hoog? Wel dit was om de stoom van de in die tijd moderne stoomtreinen op te vangen. Het stenen gebouw van Antwerpen Centraal werd uiteindelijk afgewerkt in 1905 in een eclectische stijl ( een combinatie van verschillende stijlelementen uit vroegere kunstperiodes ). Ter inspiratie werd het station van Luzern en ook het Pantheon van Rome gebruikt door ontwerpen Louis Delacenserie, wat een prachtig stationsgebouw van 75 meter hoog heeft opgeleverd. Een station met geschiedenis om trots op te zijn! En Antwerpen is ook trots op Antwerpen Centraal, het ganse gebouw werd recentelijk gerenoveerd om de 21ste eeuw te doorstaan en is thans terug in volle glorie te bezichtigen. Antwerpen Centraal is terug het trotse station dat het gedurende de laatste 150 jaar is geweest.

Antwerpen Centraal ligt naast de Antwerpse Zoo

De dierentuin van Antwerpen ligt vlak naast Antwerpen Centraal. Dit maakt het een ideale culturele uitstap voor het hele gezin. Zowel voor groot als klein is dit zeker een geslaagde formule. Met de trein naar Antwerpen Centraal, waar men even kan genieten van een monument in België en wat later de Antwerpse Zoo binnenwandelen voor een samenspel van cultuur en natuur. Dit kan toch niet anders dan succesvol zijn! Je kan bovendien makkelijk in alle stations van België een combi ticket ( trein – ingang Zoo ) kopen zodat aanschuiven aan het loket niet nodig is. Kijk hiervoor even op B-Rail.be, de website van de Belgische spoorwegen. Misschien een ideetje tijdens het eindejaar in Antwerpen.

De Diamantbuurt vlak naast Antwerpen Centraal

Vlak naast het station Antwerpen Centraal vindt men de diamantbuurt, (Idee!) uiterst gezellig om even te wandelen langs de vele diamantairs en juweliers. Uiteraard dient men zich van het nodige budget te voorzien als men hier een cadeautje of diamantje wenst te kopen, maar ook zonder aankoop in gedachten is de diamantbuurt naast Antwerpen Centraal een leuke buurt om te vertoeven. Er bevinden zich ook tal van echt goede hotels in Antwerpen in de stationsbuurt. Meestal wordt dit aanzien als een minder verkozen buurt om te overnachten echter in Antwerpen is niks minder waar. Er zijn verschillende goedkope hotels in Antwerpen in deze buurt die bijzonder goed scoren bij het grote publiek. Op de keyserlei, de zijstraat van het Koningin Astridplein vindt men meerdere klasse 4 sterren hotels in Antwerpen. Dus wie een weekendje Antwerpen plant, kiest zeker en vast niet slecht om dichtbij het station Antwerpen Centraal te overnachten plus wordt het zo ideaal om met de trein naar Antwerpen te reizen

Antwerpen Centraal is niet zomaar een station!

=> Kijk even in ons ruim aanbod van hotels in Antwerpen voor een ‘shoppers’ weekendje weg in deze fantastische stad.

Verrassende video van Antwerpen Centraal: Even meekijken in het begin, echt leuk ( slechts 3 minuutjes).