Het Fort Napoleon

Fort Napoleon: Napoleontische geschiedenis

Boek je hotels in Oostende veilig, goedkoop en snel met BoekUwHotel.nl!

Na een lange maar geslaagde 5 jaar durende restauratie, is dit oude militaire bolwerk uit de tijd van Napoleon – goed verscholen in de duinen op de Oostendse Oosteroever – wederom toegankelijk voor het grote publiek. Het bouwwerk uit begin 19de eeuw verkeert thans in uitstekende staat en herbergt bovendien een restaurant met uniek zicht op de duinen , haven en de vuurtoren. Het fort Napoleon in Oostende mag zeker gerekend worden tot één van de authentieke bezienswaardigheden in Oostende.

Praktische info Fort Napoleon Oostende

Waar? Vuurtorenweg, 8400 Oostende

Wanneer?
van 1 april tot 31 oktober van 10 tot 18 uur ( gesloten op maandag )
van 1 november tot 31 maart van 13u tot 17 uur enkel op woensdag, donderdag en vrijdag en tijdens het weekend van 11u tot 17 uur.

Prijs? De toegangsprijs voor een bezoek aan het Fort Napoleon in Oostende bedraagt 5 € p.p.

Tijdsduur bezoek? Je rekent best op een groot uur om het ganse fort op het gemak te bezoeken.

Een beknopte geschiedenis van het Fort Napoleon

Generaal Napoleon vreesde altijd al een aanval vanuit Engeland op de Oostendse haven en laat daarom in het jaar 1811 een imposant fort in de duinen van Oostende optrekken. De Britten hebben echter nooit een aanval gewaagd en dus deed het fort enkel dienst als wapenopslagplaats en als verblijfplaats van het Franse leger. Na de val van Napoleon in 1814 valt het jammerlijk ten prooi aan diefstal en vandalisme.

De 1ste en 2de wereldoorlog nemen het Fort Napoleon terug in gebruik

Tijdens de 2 wereldoorlogen krijgt het fort Napoleon in Oostende opnieuw een oorlogsbestemming als artilleriekwartier van het Duitse leger.

Na de wereldoorlogen doet het fort een tijdje dienst als museum en later ook nog als kinderspeelplein, echter langzamerhand raakt het fort in verval en wordt het gesloten door het Oostende stadsbestuur.

Fort Napoleon wordt gered door Erfgoed Vlaanderen

In 1995 wordt het fort gered en sindsdien beheerd door Erfgoed Vlaanderen, die het na de 5 jaar durende restauratie vanaf april 2000 openstelt voor het grote publiek. Het fort Napoleon geeft nu een beknopte geschiedenis van de middeleeuwen tot heden ten dage van Oostende terwijl men door het fort wandelt. Uiteraard wordt de indeling en de opstelling van het fort zelf ook uitvoerig behandelt.

Fort Napoleon in Oostende, een interessant stukje cultuur
No comments yet.
No trackbacks yet.