Groeningemuseum Brugge

Groeningemuseum: meesterlijk boeiend!

brugge groeningemuseumHet Groeningemuseum Brugge (officieel het stedelijk museum voor Schone Kunsten in Brugge) laat een uitgebreid overzicht zien van Vlaamse / Belgische schilderkunst over een periode van maar liefst 6 eeuwen, met kleppers als Jan van Eyck en Marcel Broodthaers.

Het Groeningemuseum Brugge is onderdeel van de Vlaamse Kunstcollectie en is gelegen langs de Dijver in het historisch hart van Brugge. Naast de verzameling Vlaamse Primitieven (van wereldbelang!) kun je hier ook nog diverse renaissance- en barokwerken, een bloemlezing uit de 18e- en 19e-eeuwse neoclassicistische en realistische periode, enkele meesterwerken van het symbolisme-modernisme, topwerken van het Vlaamse expressionisme en een gevarieerd aanbod moderne kunst van ná Wereldoorlog II. Een volledige zaal van het Groeningemuseum  Brugge is gewijd aan de schildersfamilie Pourbus. In de 19de-eeuwse neogotische Xaveriusvleugel komt de schilderkunst uit de 17e tot en met de 19e eeuw aan bod. De Broodthaers-afdeling bevat álle gedrukte uitgaven van de kunstenaar.

Groeningemuseum Brugge > Praktische info

Open: Dagelijks van 09u30 tot 17u. Maandag gesloten.
Waar: Dijver 12, 8000 Brugge
Toegangsprijzen: volwassenen € 8 /// groepen (>15pers.) € 6 /// 60+ en jongeren (13-26j) € 6 /// kinderen (6-12j) € 1 /// kinderen (<6j) gratis.

Groeningemuseum > Tentoonstelling “Vorstelijk Verzameld”

groeningemuseum brugge vorstelijk verzameld

Van 5 oktober 2011 t.e.m. 15 januari 2012 loopt in het Groeningemuseum Brugge de tentoonstelling ‘Vorstelijk verzameld’. Opgelet dus, want ter voorbereiding van deze tentoonstelling zullen enkele zalen in het Groeningemuseum Brugge gesloten worden: zaal 4 (Renaissance), zaal 5 (17e eeuw), zaal 6 (Brugs Neoclassicisme), zaal 7 (stadsgezichten en landschappen) en zaal E (symbolisme en impressionisme). Ook voor de afbouw van de tentoonstelling (vanaf 15 januari 2012) zullen dezelfde zalen in het Groeningemuseum Brugge ten minsten 1 maand gesloten blijven.

De tentoonstelling Vorstelijk Verzameld in het Groeningemuseum Brugge zal een opmerkelijke selectie van 54 topstukken laten zien (De Gemäldegalerie van het Kunsthistorisches Museum in Wenen leent deze dus tijdelijk uit aan Brugge), die doorheen de eeuwen verzameld werden door aartshertogen en keizers van het Heilig Roomse Rijk, vanaf het huwelijk van Maria van Bourgondië en Maximiliaan van Oostenrijk (1477) tot de Franse Revolutie (1789). Alle werken  die tijdelijk de collectie van het Groeningemuseum Brugge aanvullen zijn van de hand van grootmeesters uit de Zuidelijke Nederlanden uit de 15e en 16e eeuw: Jan van Eyck, Hugo van der Goes, Hans Memling, Gerard David, Juan de Flandes, Joos van Cleven, Hiëronymus Bosch, Pieter Breugel de Oude etc.

Andere musea dan het Groeningemuseum Brugge:

Gruuthusemuseum
Hospitaalmuseum
Memlingmuseum
Frietmuseum
Lumina Domestica
Historium (NIEUW!)
Diamantmuseum
Museum Gallery Expo Salvador Dali
Chocolademuseum Choco-Story

Andere info over Brugge:

- Evenementen in Brugge
- Bezienswaardigheden in Brugge
- Winkelen in Brugge
- Attracties in Brugge
- Citytrip Brugge
- Hotels in Brugge

No comments yet.
No trackbacks yet.