Belfort Brugge

Belfort Brugge: eeuwenoude Brugse skyline

Het belfort Brugge, in de volksmond “de Halletoren“, staat majestueus te pronken op de Grote Markt in het hart van de stad. De toren is zo’n 83 meter hoog en helt lichtjes over (1 meter naar links), zowat de plaatselijke toren van Pisa dus. De 366 treden (voor iedere dag van een schrikkeljaar één trede) leiden je via een aantal tussenhaltes tot boven waar je kunt uitblazen en genieten van een 360* panoramisch uitzicht. Het Belfort Brugge is kort gezegd een must voor iedere bezoeker aan Brugge.belfort brugge

Belfort Brugge: de toren

Op de plaats van het huidige belfort Brugge stonden oorspronkelijk een aantal hallen maar vanaf 1240 werd ook een belfort opgetrokken in steen en mét houten spits (thans verdwenen). De hallen deden dienst als overdekte markten voor hoofdzakelijk wol- en lakenhandel. In de 16e eeuw werd er achteraan de Hallen van het Belfort Brugge een galerij bijgebouwd. Op de tweede verdieping lag de schatkamer alsook het stadsarchief (zie eerder). De jaarrekeningen vanaf 1281 zijn nagenoeg allemaal bewaard gebleven; voor 1300 in Latijn, nadien in de volkstaal, het oude ‘Brugs’. Vanop het balkon boven de toegangspoort werden vanaf de 14e eeuw door een ‘baljuw’ alle stadsreglementen, de zogenaamde Hallegeboden omgeroepen voor iedereen die het horen wilde. Meestal betrof het regels rond openbare orde en handel en nijverheid. Later, vanaf 1769, werden deze ‘geboden’ op borden geplakt én omgeroepen voor het stadhuis., maar de benaming Hallegeboden bleef.

Belfort Brugge: de klokken

belfort brugge klokkenVóór de 16e eeuw werden de klokken van het Belfort Brugge nog met de hand geluid, voor zaken als het openen en sluiten van de stadspoorten, het begin en einde van de werktijden, feestelijke klokken enz. Vanaf 1523 zorgde een mechanische trommel (aangedreven door een uurwerk) voor het op tijd en stond spelen van bepaalde klokken (bijvoorbeeld het uur). Met de trommel werd het ook mogelijk om liederen af te spelen. Een beiaardier werd ingehuurd vanaf 1604 om dit te doen tijdens zon-, feest- en marktdagen. Na de brand van 1741 die het Belfort Brugge serieus toetakelde telde de beiaard uit 47 klokken, samen goed voor een kleine 30 ton. Deze zijn nog steeds in gebruik.

Andere historische gebouwen dan het Belfort Brugge:

- Stadhuis Brugge
- Poortersloge
- Natiehuizen
- Stadsschouwburg Brugge
- Onze Lieve Vrouwekerk Brugge
- Begijnhof en Godshuisjes

No comments yet.
No trackbacks yet.