Onze Lieve Vrouw Kathedraal Antwerpen

De Onze Lieve Vrouwekathedraal van Antwerpen

Boek je hotels in Antwerpen makkelijk, voordelig en snel met BoekUwHotel.nl!

Met z’n 123 meter domineert de Onze Lieve Vrouw Kathedraal van Antwerpen de stad al 5 eeuwen.

Deze prachtige gotische kruiskerk die hoog boven de Handschoenmarkt in Antwerpen torent meet zo’n 123 meter en werd gebouwd tussen het jaar 1352 en 1521. De Onze Lieve Vrouw Kathedraal maakt daarmee deel uit van het Unesco werelderfgoed, samen met 56 andere belforten en kathedralen in België en Frankrijk.

De hoogste toren is de Noordelijke Toren en is een voorbeeld van flamboyante gotiek. Het is opgetrokken in prachtige witte zandsteen en volledig gerestaureerd in de voorbije jaren, net zoals de rest van de Onze Lieve Vrouwekathedraal. De OLV kathedraal van Antwerpen is al sinds de middeleeuwen het grootste gotische bouwwerk van de Nederlanden. Antwerpen mag dus wederom fier zijn op zijn cultuurhistorisch erfgoed.

De Noordertoren domineert dan wel al meer dan vijf eeuwen de stad Antwerpen toch is het interieur van de kathedraal en het uitzicht meermaals veranderd tijdens de eeuwen en bijgeschaafd tot haar huidige glorie. Zo vindt je dus in de Onze Lieve Vrouw kathedraal verschillende bekende kunststijlen terug zoals gotiek, barok, rococo, renaissance, enz. Elk een spiegel voor de eeuwen die deze kathedraal heeft doorstaan.

Tegenwoordig huist in de kathedraal ook een museum, hoe kan het ook anders. Zo zijn alle kunstperiodes vanaf de vroege middeleeuwen er goed vertegenwoordigd, gaande van bijvoorbeeld een marmeren madonnabeeld uit de 14de eeuw over vier meesterwerken van Rubens uit de 17de eeuw tot een Metzleorgel uit de 20ste eeuw. Een bezoekje aan Antwerpen zonder de kathedraal binnen te wandelen is dan ook niet denkbaar.

Openingsuren van de Onze Lieve Vrouw Kathedraal inAntwerpen

- De Onze Lieve Vrouwe Kathedraal is geopend van 10u tot 17u op weekdagen.
- De Onze Lieve Vrouwe Kathedraal is geopend van 10u tot 15u op zaterdagen.
- De Onze Lieve Vrouwe Kathedraal is geopend van 10u tot 16u op zondagen.

Prijzen voor de Onze Lieve Vrouwekathedraal

- Prijs OLV kathedraal Antwerpen ind. bezoekers : 5 €
- Prijs OLV kathedraal Antwerpen groepen vanaf 20 pers.: 3 €
- Prijs OLV kathedraal Antwerpen kinderen onder de 12 jaar: gratis

Tickets zijn verkrijgbaar aan de ingang van de kathedraal

Tentoonstellingen in de O.L.V. Kathedraal Antwerpen

De vermaarde tentoonstelling REUNIE die gestart is in 2009 blijft lopen omwille van het overdonderende succes tot heropening van het Koninklijk Museum van Schone Kunsten (+/- 2013). Zo blijven een groot aantal prachtige meesterwerken in de kathedraal hangen op de orignele plaats waar ze vroeger altijd gehangen hebben en waarvoor ze besteld waren door de vroegere eigenaren. Dit maakt deze tentoonstelling des te unieker, daar zij een beeld scheppen van het verleden en van hoe de kathedraal er gedurende de laatste eeuwen in z’n originele aankleding heeft uitgezien. Een niet te missen geheel dus.

De Onze Lieve Vrouw Kathedraal in Antwerpen is één van de meesterbouwwerken van het Belgisch Nationaal erfgoed
No comments yet.
No trackbacks yet.