Grote Markt van Antwerpen

De Grote Markt in Antwerpen: Het historisch stadshart

Boek je hotels in Antwerpen makkelijk, voordelig en snel met BoekUwHotel.nl

De historische Grote Markt in Antwerpen is een typisch Frankisch Plein ( een driehoeksplein ). De Grote Markt in Antwerpen heeft eigenlijk drie belangrijke publiekstrekkers, het stadhuis, de gildenhuizen en de fontein van Brabo in het midden van het marktplein. De Grote Markt in Antwerpen oogt nog steeds heel historisch hoewel hier een kleine aanmerking moet bij gemaakt worden. De fontein van Brabo alsook het stadhuis zijn origineel, maar de gildenhuizen zijn merendeels prachtige en geslaagde reconstructies uit de 19de en 20ste aan de hand van schilderijen van de vroegere Grote Markt van Antwerpen. Een groot deel van het historisch erfgoed is jammergenoeg verloren gegaan in een brand. Er staan gelukkig wel nog enkele authentieke 16de en 17de eeuwse panden tussen.

GESCHIEDENIS van de Grote Markt

De bouw van het prachtige stadhuis van Antwerpen was een startsein voor een meer dan voorspoedige groei van de stad Antwerpen. Samen met de Onze Lieve Vrouw Kathedraal van Antwerpen vormt het de werkelijke historische kern van de stad. Een bezoekje aan de Grote Markt en de kathedraal van Antwerpen tonen onmiddellijk aan welke hoofdrol deze stad jarenlang gespeeld heeft in de economische ontwikkeling van de Nederlanden en het latere België.

Het Stadhuis van Antwerpen

Het Stadhuis op de Grote Markt in Antwerpen werd gebouwd van 1561 tot 1564 en is een prachtig toonbeeld van renaissance stijl met heel wat Vlaamse maar ook Italiaanse invloeden. Het bovenste deel van de gevel van het stadhuis is een toonbeeld van de Vlaamse bouwstijl in de 16de eeuw terwijl de pillasters, nissen en de logia dan weer herinneren aan de typische Italiaanse renaissance bouwstijl. Het stadhuis is ontworpen door Cornelis II Floris de Vriendt en wordt veelal gezien als het hoogtepunt van de renaissance stijl in de Nederlanden. Een bezoek aan het Stadhuis is een echte must als je Antwerpen bezoekt, er zijn tal van prachtig gedecoreerde zalen die getuigen van de rijke geschiedenis van de stad.

Openingsuren Stadhuis Antwerpen:
De openingsuren van het stadhuis van Antwerpen zijn niet vast bepaald en veelal afhankelijk van plechtigheden.

Prijs Stadhuis Antwerpen:
De prijs van het stadhuis van Antwerpen voor bezoekers en toeristen: gratis!

De Fontein van Brabo

Dit prachtige beeldhouwwerk uit 1887 staat in het midden van de Grote Markt van Antwerpen. Het is ontworpen door de bekende kunstenaar Jef Lambeaux. Het beeld is geïnspireerd op de 16de eeuwse legende waarin de romeinse held Silvius Brabo het opneemt tegen de reus Druoon Antigoon die tol vraagt van ieder die de schelde bevaarde. Brabo verslaat de reus en hakt hem de hand af waarna hij deze in de schelde werpt net zoals de reus Druoon de hand afhakte van z’n slachtoffers die de tol niet konden betalen. De naam Antwerpen zou dus volgens deze legende afkomstig zijn van handwerpen. De fontein van Brabo met het stadhuis van Antwerpen op de achtergrond is de ideale plek voor een mooie foto als herinnering aan je stedentrip Antwerpen.

De vergulde Gildenhuizen op de Markt van Antwerpen

De gildenhuizen op de markt maken het beeld van een historische marktplein volmaakt. Echter ze zijn niet allemaal origineel omwille van een brand die door de stad gewoed heeft. Alleen de nummers 24, 38 en 40 op de Grote Markt van Antwerpen zijn authentieke huizen uit de 16de en 17de eeuw. De reconstructies van de andere huizen zijn ondernomen tijdens de 19de en 20ste eeuw op basis van oude schilderijen van de oude markt. Het geheel is bijzonder geslaagd en geeft de indruk van een volledig authentiek historisch marktplein. Het grootste en nog originele pand op de Grote Markt in Antwerpen is het Pand van Spanje daterend uit 1580. Op dit pand werd zoals op zovelen later beelden geplaatst. De beelden op de gildenhuizen waren gerelateerd aan de gilde zelf en waren een uitdrukking van de status, macht en de rijkdom van de gilde.

Meer info over Antwerpen:

- Bezienswaardigheden in Antwerpen
- Musea in Antwerpen
- Weer in Antwerpen
- Tentoonstellingen in Antwerpen
- Kaart Antwerpen

No comments yet.
No trackbacks yet.